Malchárek rovněž pro prodej slovenských letišť konsorciu TwoOne

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 10. ledna (zpravodaj ČTK) - S prodejem největších slovenských letišť v Bratislavě a Košicích konsorciu TwoOne v čele s vídeňským letištěm souhlasí po ministru dopravy Pavlovi Prokopovičovi také ministr hospodářství Jirko Malchárek. Informoval o tom jeho mluvčí Robert Beňo. Dalšími členy konsorcia jsou slovenská skupina Penta a rakouský finanční ústav Raiffeisen Zentralbank.

"Podle názoru ministra Malchárka dalo konsorcium TwoOne nejlepší nabídku v níž jasně deklaruje rozvoj obou letišť. Úvahy o jejich programovém útlumu považuje za nesmyslné," sdělil Beňo.

Definitivně o vítězi tendru rozhodne vláda. Očekává se, že nového majitele 66 procent obou letišť vybere příští týden.

Proti prodeji bratislavského letiště vídeňské konkurenci v posledních dnech ostře vystoupily opoziční strany, nesouhlas s investorem naznačily také některé vládní strany. Politici se obávají, že TwoOne nezabezpečí dostatečný rozvoj letiště. Konsorcium naopak tvrdí, že zvýší přepravní kapacitu, rozšíří terminál a vybuduje nové parkoviště.

TwoOne nabídlo za obě letiště 6,9 miliardy slovenských korun a investice za zhruba 8,3 miliardy Sk. Druhou nejvyšší nabídku podalo konsorcium Abertis s kupní cenou 3,6 miliardy korun a investicemi za 10,2 miliardy Sk.

Dalšími členy konsorcia vedeným španělskou společností Abertis Infrastructure je provozovatel letiště TBI a slovenská finanční společnost J&T Finance Group. Zájem o koupi má také konsorcium Independent Slovak Airport Partners (ISAP), které zahrnuje německého provozovatele letišť Flughafen Köln-Bonn, kanadský podnik SNC-Lavalin Group a rakouský Airport Consulting Vienna, a turecký Tepe Akfen Ventures.

Bratislavské i košické letiště zaznamenaly v posledních letech výrazný nárůst počtu cestujících, zejména kvůli oživení pravidelné dopravy. Samotné letiště ve slovenské metropoli zaznamenalo loni 48procentní nárůst počtu cestujících na 1,33 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK