Odbory BBC protestují v parlamentu proti rušení stanic

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 11. ledna (zpravodaj ČTK) - Odbory v BBC, které jsou proti zrušení deseti stanic BBC World Service v cizích jazycích, přenesly svůj boj do parlamentu. Mezi deseti rušenými stanicemi je i česká a slovenská sekce.

Odboráři se sešli s některými poslanci a zdůraznili, že zrušení stanic povede ke ztrátě 270 pracovních míst, z nichž asi 50 je v londýnském ústředí zahraničního vysílání. Poslanci vyzvali ředitele BBC World Service Nigela Chapmana, aby jim své plány na jednání, které je plánováno příští měsíc, vysvětlil. BBC World Service pobírá příspěvek ze státního rozpočtu.

Generální tajemník Národního svazu novinářů Jeremy Dear řekl deníku The Guardian, že stále ještě není pozdě na změnu rozhodnutí. Vláda by si podle něj měla uvědomit, že vysílání BBC v domácích jazycích je v cílových zemích velmi důležité.

Vláda však dala BBC jiný, náročný úkol, a sice znovu se pokusit o vytvoření arabského televizního kanálu, který má konkurovat populární katarské stanici Al-Džazíra a dalším místním televizím arabského světa. BBC World Service proto považovala za nutné hledat možnosti úspor, které podle názoru vedení jsou především v zahraničním vysílání rozhlasu do zemí, které se již staly demokraciemi.

Podle dostupných informací slovenské, bulharské, řecké, maďarské, polské, slovenské a kazašské vysílání již skončilo. České vysílání se omezilo na krátké zpravodajské relace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK