MfD: Škoda Auto chce do pěti let vyrábět 800 tisíc vozů ročně

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Automobilka Škoda Auto chce do pěti let zvýšit výrobu až na 800 tisíc vozů ročně. Tolik automobilů v koncernu Volkswagen dnes vyrábí například automobilka Audi. Čtvrtina škodovek však bude vyráběna jinde než v Česku. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Více vozů bude Škoda Auto vyrábět v Indii, Kazachstánu a na Ukrajině, nové továrny vyrostou také v Číně a Rusku. V České republice se letos začne vyrábět nový model Roomster a časem také malý džíp Yeti.

Další rozšiřování výroby v Česku hodlá automobilka omezovat. "V Čechách nebude dostatek lidí na výrobu, proto tady už neplánujeme další rozšíření našich závodů. Kvasiny budou poslední závod, který rozšíříme," řekl MfD šéf automobilky Detlef Wittig.

Škoda Auto v novém voze Roomster také zkouší použití většího množství umělých hmot místo tradiční oceli a skla. "Hledáme inovace, například jak nahradit ocel jinými materiály na bázi plastu," uvedl Wittig. Proto také automobilka už v Česku nebude zvyšovat počet dělníků, ale již nyní hledá kvalifikované pracovníky, kteří budou vymýšlet nové věci, včetně nových materiálů.

Nový trend v oblasti materiálů pro výrobu automobilů už loni ukázal liberecký podnik Peguform, nyní Cadence Innovation, když ohlásil velkou investici do vývoje takzvaných polykarbonátů pro využití v autech. Cadence, jeden z důležitých dodavatelů automobilky Škoda, se chystá na Liberecku postavit nový závod na výrobu polykarbonátových skel.

Polykarbonát je zvláštní druh plastu, který si pro své vlastnosti získává stále větší oblibu. Je totiž pevný, lehký, pružný a vysoce odolný proti nárazu. Cadence se ve vývoji spojil se společnostmi General Electric a Bayer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK