Aktuálně.cz: ČOI chce novelizovat zákon o vratných obalech

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Česká obchodní inspekce společně se Svazem obchodu a cestovního ruchu připravila návrh novely, která by měla malé prodejny osvobodit od povinného výkupu vratných obalů. Ustanovení by se mělo týkat provozoven s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních, ale i některých prodejen Jednoty, které mají sice prodejní plochu větší, ale nedosahují velkého obratu. Uvedl to zpravodajský server Aktuálně.cz.

"Z kontrol prováděných v obchodní síti vyplynulo, že malé prodejny nemohou v praxi dodržovat ustanovení zákona o obalech, který ukládá jakékoli provozovně povinnost vykupovat veškeré vratné obaly, které vede ve své evidenci," uvedl ústřední ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný.

Zákon podle jeho slov v současné době nerozlišuje velké provozovny od malých a všem ukládá stejné povinnosti. Návrh novely již dostali úředníci z ministerstva průmyslu a obchodu.

"Jsem zvědav, jak rychle budou reagovat, když jde o podporu drobného podnikání. V případě zákonů regulujících obchodní řetězce dokáží reagovat velmi rychle," řekl Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu. Podle Pěkného ale ministerstvo novelu podporuje, v platnost by tak mohla vstoupit zhruba v polovině letošního roku.

Dobrou zprávou pro obchodníky by mělo být také zrušení takzvané "koblihové" vyhlášky ministerstva zdravotnictví k zákonu o potravinách, která zakazuje prodej nebaleného pekárenského zboží v supermarketech a dosud platí.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta totiž tato vyhláška v praxi zcela ztratila smysl. V současné době musí mít obchodníci zpracovaný takzvaný systém kritických bodů, který by měl riziko kontaminace nebalených potravin dotekem vyloučit. Počátkem roku navíc vstoupil v platnost hygienický balíček EU.

"Dikce evropské legislativy není taková, aby striktně říkala, jaká technická opatření k zabezpečení nějakého ustanovení mají být použita. To znamená, že například u prodeje nebalených potravin mohou být podávací kleště, rukavice nebo igelitové sáčky a samozřejmě ruku v ruce s tím musí existovat účelná vnitřní kontrola," uvedl Vít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK