Japonské akcie díky technologiím na novém pětiletém maximu

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 12. ledna (ČTK) - Akcie na japonském trhu dále zpevnily a jejich hlavní index se dostal na nové pětileté maximum. Zasloužily se o to ambiciózní plány předních firem technologického sektoru. Na devizovém trhu dolar před zasedáním Evropské centrální banky a údaji o obchodní bilanci USA mírně klesl.

Tokijský index Nikkei 225 stoupl o 0,50 procenta na 16.445,19 bodu. Zaznamenal tak nové maximum od září 2000. Předchozích maxim Nikkei dosahoval minulý týden.

Japonský trh zvedly dnes vzhůru velké investiční plány firem jako Sharp, Fujitsu a Matsushita. Ty zvýšily vyhlídky na příznivý vývoj zisků v technologickém sektoru.

Posílily i firmy vyrábějící komponenty pro spotřební elektroniku jako Asahi Glass nebo Toppan Printing. Klesly naopak akcie bank a akciím automobilek uškodil další růst kurzu jenu.

Na devizovém trhu dolar mírně klesl, ale zůstal v úzkých rozpětích. Trh čeká na odpolední tiskovou konferenci ECB a na údaje o listopadovém vývoji obchodního deficitu USA.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru oslabil na 1,2152 USD ze středečního závěru 1,2124 USD. K jenu klesl na 113,85 JPY z předchozích 114,11 JPY a ocitl se blízko nedávného tříměsíčního minima 113,76 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK