Lesy ČR: Zimní kalamita způsobila v lesích stamilionové škody

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HRADEC KRÁLOVÉ 12. ledna (ČTK) - Škody v řádu stovek milionů korun způsobila státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) v minulých dnech sněhová, námrazová a větrná kalamita. Zejména těžký zledovatělý sníh poškodil v lesích podniku přes 1,35 milionu metrů krychlových dříví, což je téměř pětina jeho ročních těžeb. Řekla to mluvčí LČR Alexandra Křižková. LČR patří asi polovina lesů v zemi, za loňský rok firma předběžně ohlásila hrubý zisk 1,12 miliardy korun.

Podobná kalamita většího rozsahu naposledy zasáhla státní lesy na severní Moravě v roce 2002. Proti nynější si však vyžádala jen čtvrtinové škody v objemu zhruba 300.000 metrů krychlových dřeva.

Cena kalamitního dříví podle Křižkové klesne oproti průměrné ceně nejméně o 100 korun za metr krychlový. "Přesné vyčíslení škod včetně nákladů na likvidaci kalamity se dá udělat jen obtížně. Poškozené porosty totiž nyní nejsou přístupné," řekla mluvčí.

Kalamita postihla zejména jižní Čechy, s problémy se ale potýkají i lesníci na severní Moravě, Vysočině a v západní části Krušných hor. "Nejhůře postiženou je Lesní správa Třeboň, kde jsou podle předběžných informací škody ve výši 350.000 kubíků, což odpovídá zhruba třem ročním těžbám," uvedla mluvčí. Na Třeboňsku nepřízeň počasí zasáhla zejména borovice, většinu poškozené suroviny celorepublikově však představuje dřevo smrkové.

Nyní nelze podle lesníků dělat s následky kalamity prakticky nic. Většina vyvrácených a zlomených stromů je roztroušena na rozsáhlých plochách a dřevaři se k nim navíc nemůžou dostat kvůli vysoké sněhové pokrývce. "Se začátkem zpracovávání kalamity se bude muset počkat až na dobu, kdy do lesů bude moci vjet těžební technika," řekl mluvčí. Z větší části pak bude mít odstraňování škod charakter silných probírek.

Lesníci nevylučují, že při dalším sněžení budou škody narůstat. Stromům obtěžkaným sněhem by pomohla pouze silná obleva. "Některým popadaným stromům také hrozí další nebezpečí, jako je modrání borovice nebo napadení kůrovcem, což by dřevo dále znehodnocovalo," řekl mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK