Dozorčí rada ČKA přerušila jednání o pohledávce za Setuzou

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Dozorčí rada České konsolidační agentury přerušila jednání o převodu pohledávky státu ve výši 4,1 miliardy korun vůči Setuze na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). "Vrátíme se k tomu na příštím jednání," řekl člen rady Miloslav Kala. Převod pohledávky je součástí plánu, podle nějž má stát opět získat vliv v Setuze. Rada dnes odložila na příště i projednání převodu dalších agrárních pohledávek na PGRLF.

Stát chce převést pohledávku za Setuzou na podpůrný fond, který pak bude jednat s vlastníky Setuzy o přeměně dluhu na akciový podíl. Podle dosavadních informací však jednání s Českým olejem, který Setuzu ovládá, zatím nedospěla k závěru. "To by bylo dobré, kdyby tomu tak bylo, ale není tomu tak. Jednání pokračují a myslím, že to ještě bude nějakou dobu trvat" řekl ve středu ředitel PGRLF Petr Buchal.

Předseda dozorčí rady ČKA Vlastimil Tlustý (ODS) převod pohledávky odmítá s tím, že by ji agentura měla nabídnout k prodeji ve standardní veřejné soutěži.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky však není v tomto případě soutěž na místě, protože jde o transakci mezi dvěma státními institucemi. Vláda navíc může převod pohledávky z ČKA na PGRLF schválit, a to i přes námitky dozorčí rady.

Setuzu ovládl loni v listopadu Český olej. Podpůrný fond na něj musel převést na základě smlouvy z roku 2002 celkem 38 procent akcií Setuzy a podíl Českého oleje po přikoupení dalších akcií překročil 90 procent. Ministr zemědělství Jan Mládek dává přednost dohodě a obnovení státního vlivu. Krajní možností by ale podle něj bylo i poslání podniku do konkurzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK