Náklady na údržbu silnic budou letos v zimě opět rekordní

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Náklady na zimní údržbu silnic budou letos opět rekordní. Podle ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Pavla Švagra lze již nyní odhadovat, že se celkové náklady na úklid silnic vyšplhají minimálně na loňskou úroveň 2,5 miliardy korun.

Peněz na zajištění údržby je zatím dostatek. Fond, který od loňska spravuje už jen silnice 1. třídy a dálnice, nemá zatím informace o tom, že by někde silničáři neudržovali silnice proto, že nemají k dispozici prostředky.

Fond má letos na údržbu silnic 1. třídy a dálnic v průběhu celého roku 2,45 miliardy korun. Proti loňsku fond prostředky na údržbu posílil o 650 milionů korun. Další miliardy na údržbu směřují od loňska na silnice 2. a 3. třídy z pokladen krajů. V době, kdy fond dopravy spravoval veškeré silnice, tedy i silnice 2. a 3. třídy, šlo na jejich údržbu řádově 7,2 miliardy korun, z toho na zimu ročně padla zhruba třetina.

Letošní zima je podle Švagra extrémní především co se týče množství sněhu. Vyšší tak budou náklady na posypový materiál, pohonné hmoty i mzdové náklady v souvislosti s pohotovostmi a přesčasy.

Největší škody na vozovkách každoročně způsobují razantní změny teplot a časté rozmrzání a opětovné zamrzání vody v prasklinách v asfaltu. Na změny teplot je ale letošní zima relativně mírná. Počasí je sice chladné, ale teploty jsou poměrně stabilní, řekl Švagr. Škody, které silničáři po zimě objeví, by tak letos nemusely být tak výrazné jako v posledních letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK