Lesy ČR se asi při tendrech budou muset držet zákona o zakázkách

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Státní podnik Lesy ČR se asi bude muset při zadávání prací v lesích držet zákona o zadávání veřejných zakázek. Vyplývá to z názoru předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Peciny i postoje ministra zemědělství Jana Mládka. LČR, které obhospodařují zhruba polovinu lesů v zemi, při nových výběrových řízeních podle zmíněného zákona nepostupovaly, na což si stěžovaly lesnické firmy. Záležitostí se zabývá antimonopolní úřad i Evropská komise.

"Já jsem přesvědčený, byť to teď není na mém rozhodování, ale na prvostupňovém, že budeme respektovat to, co po nás chce Brusel," řekl Pecina s tím, že i podle jeho názoru by se LČR měly zákonem o zakázkách řídit. Věc ale nyní řeší v rámci správního řízení jeho podřízení a předseda úřadu rozhoduje až o případných odvoláních proti jejich rozhodnutí.

Státnímu podniku dalo za pravdu červencové stanovisko antimonopolního úřadu, podle něhož LČR zadavatelem veřejných zakázek podle příslušného zákona nejsou. Od podzimu se ale ÚOHS na základě stížnosti lesnických firem znovu zabývá tím, zda se LČR mají zákona o zakázkách držet, či nikoli. Pecina, který je v čele úřadu od počátku září, soudí, že červencové rozhodnutí bylo chybné.

Do věci se vložila koncem loňského roku i EK, podle níž nebyly při zadávání zakázek státním podnikem Lesy ČR se vší pravděpodobností dodrženy předpisy EU. Podle zdroje z komise jsou Lesy ČR smluvním partnerem ve smyslu příslušné směrnice EU, a vztahují se na ně tudíž pravidla o veřejných zakázkách. Komise požádala české orgány o vyjádření. Pokud by nebyla odpověď uspokojivá, zahájí řízení pro porušení práva. Záležitostí se dnes zbývalo první meziresortní jednání, o jehož výsledcích ale zúčastněné strany oslovené ČTK neposkytly bližší informace.

Také ministr Mládek nedávno uvedl, že by byl rád, aby do budoucna LČR zadaly další zakázky podle zákona o zadávání veřejných zakázek, aby tak o tendrech nevznikala žádná pochybnost. Dořešit podle něj zbývá zakázky minulé.

LČR loni podle dostupných informací nově přidělily práce zhruba na polovině ploch, jež obhospodařují. Na menší část ploch vítězné firmy nastoupily loni v červenci, na zbytku začaly pracovat od 1. ledna. Již uzavřené smlouvy ale antimonopolní úřad podle Peciny zrušit nemůže, to může učinit jedině soud.

LČR v čele s Kamilem Vyslyšelem začaly prosazovat změnu obchodní politiky a nové tendry v roce 2004 na popud tehdejšího ministra zemědělství Jaroslava Palase. Postup podniku vyvolal nevoli řady lesnických firem. Rozbouřená situace kolem výběrových řízení stála na začátku loňského roku Vyslyšela křeslo.

I v případě jeho nástupce Vladimíra Blahuty se nyní mluví o jeho odvolání. Podle tisku bude mít zhruba za měsíc podnik zřejmě nového šéfa, a to právě kvůli aféře kolem neprůhledného zadávání zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK