Americké akcie dopoledne oslabovaly kvůli ratingům a ropě

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 12. ledna (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne klesaly kvůli nižším úvěrovým hodnocením firem a vyšším cenám ropy. Horší rating dostaly od makléřských společností Coca-Cola a JPMorgan Chase. Cena ropy se zvýšila o více než dolar za barel.

V poledne newyorského času se Dow Jonesův index snížil o třetinu procenta na 11.008,3 bodu. Index technologického trhu Nasdaq v 18 hodin SEČ oslabil o desetinu procenta na 2329 bodů.

Coca-Cole, největšímu světovému výrobci nealkoholických nápojů, snížila rating investiční banka Goldman Sachs. Banka předpokládá, že si emise Coca-Coly povede na trzích stejně jako zbytek trhu, v dosavadním hodnocení očekávala, že bude Coca-Cola lepší. Důvodem horší známky je předpokládaný pokles poptávky v Evropě.

Goldman také snížila známku pivovarnické skupině Anheuser- Busch. JPMorgan dostal horší doporučení od analytiků společnosti Piper Jaffray. Obavy z vývoje zisků amerických firem vyvolala mezi investory i výsledková varování společností RadioShack a American Home Mortgage.

Cena americké ropy pro únorovou dodávku se zvýšila na 65,05 dolaru za barel, a proti středě tak vzrostla o více než dolar. Obavy z výpadků dodávek ropy na trh vyvolává Írán, protože obnovil jaderný program, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK