MfD: KDU-ČSL chce snížit přímé daně o desítky miliard korun

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Daňová reforma, kterou připravují křesťanští demokraté, bude obsahovat razantní návrhy. Strana navrhuje snížení daně z příjmu pro firmy na 19 procent ze současných 24 procent a plánuje i snížení daní z příjmů občanů. Celkové daňové zatížení by tak mělo být nižší o desítky miliard. Napsala to Mladá fronta Dnes.

"Celkové daňové zatížení, bez započítání odvodů na zdravotní pojištění, by mělo klesnout alespoň o tři procenta, tedy o desítky miliard," řekl LN šéf lidovců Miroslav Kalousek. Strana se zatím pouze nedohodla, zda má nejvyšší sazba daně z příjmu klesnout ze současných 32 procent pod 20 procent. Kalousek ale takovou úpravu podporuje.

Lidovecké návrhy by sice mohly přinést výpadek příjmů z přímých daní ve výši až 70 miliard korun. Strana chce ale pokles daní z příjmu kompenzovat zvyšováním nepřímých daní, například DPH. Kalousek ale odmítl upřesnit, o kolik by se zvýšila současná zvýhodněná pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty. Trvá ale na tom, že by měly zůstat dvě sazby DPH.

Snížením přímých daní pod 20 procent se lidovci přibližují k představě ODS o 15procentní rovné dani. Zcela se však rozcházejí s daňovými představami současného koaličního partnera, ČSSD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK