Japonské akcie nepatrně stouply na nové pětileté maximum

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 13. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh poslední den týdne zaznamenal nepatrný přírůstek a jeho hlavní index uzavřel na novém pětiletém maximu. Dolar na devizovém trhu zůstal na zvýšených úrovních, kam stoupl díky poklesu amerického obchodního deficitu a nejednoznačnému vyjádření Evropské centrální banky.

Tokijský index Nikkei 225 stoupl o 0,06 procenta na 16.454,95 bodu, nové maximum od září 2000. Širší index TOPIX naopak klesl o 0,16 procenta.

Trh podpořil růst akcií technologických společností jako Matsushita Electric Industrial, těžících z příznivých vyhlídek zisků. Posílily i akcie některých strojírenských výrobců jako Komatsu.

Kurz dolaru dnes navázal na čtvrteční oživení a dále stoupl k japonskému jenu. Ve čtvrtek posílil poté, co šéf ECB Jean-Claude Trichet jednoznačně nesignalizoval, zda banka v prvním čtvrtletí dále zvýší úroky. Naproti tomu činitel amerického Fedu Michael Moskow v noci na dnešek mluvil o nutnosti dalšího zvyšování sazeb v USA.

Dolar podpořila i obchodní bilance USA. Její deficit z říjnového rekordu 68,1 miliardy dolarů klesl na 64,2 miliardy a byl o dvě miliardy nižší, než se čekalo.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru oslabil na 1,2057 USD ze čtvrtečního závěru 1,2030 USD. K jenu naopak zpevnil na 114,49 JPY z předchozích 114,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK