Americké akcie kvůli obavám o situaci v Íránu klesly

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. ledna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily. Nasdaq tak ukončil svůj sedmidenní růst a index Dow Jones se propadl pod 11.000 bodů. Důvodem jsou obavy z jaderných ambicí Íránu, ale také strach o další vývoj zisků firem a horší hodnocení některých velkých firem na trhu makléřskými společnostmi. Dolar díky zprávě o nižším deficitu zahraničního obchodu rostl.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,73 procenta na 10.962,36 bodu a širší index Standard & Poor's 500 o 0,63 procenta na 1286,06 bodu. Index Nasdaq klesl o 0,63 procenta na 2316,69 bodu.

Írán odpečetil jaderná zařízení a hrozí mu za to od Západu sankce. Někteří analytici upozorňují, že spor o íránský jaderný program může vést k narušení dodávek ropy na trh. Írán je čtvrtým největším vývozcem ropy na světě.

Akciový trh téměř nereagoval na statistické zprávy. Deficit zahraničního obchodu USA v listopadu klesl mnohem více, než se čekalo. Dovozní ceny v prosinci se snížily a dovozní ceny ropy klesly již třetí měsíc za sebou. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti sice rostl, ale pomaleji než předchozí týden.

Dolar naopak díky zprávě o deficitu zahraničního obchodu posiloval. Zpráva zahnala pohyby, že příliv zahraničního kapitálu do USA je již téměř u svého konce. Evropská centrální banka ponechala ve čtvrtek úrokové sazby beze změny a ani projev šéfa ECB k výhledu sazeb nebyl pro trhy povzbuzením, což přispělo k poklesu eura.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,2035 dolaru a k jenu zlevnilo o 0,6 procenta na 137,50 JPY. Dolar k jenu zůstal ve srovnání se středečním závěrem téměř beze změny na 114,27 JPY, před zprávou o obchodu se však snížil až na 113,65 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK