Dovozní ceny se v listopadu zvýšily, vývozní klesly

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Dovozní a vývozní ceny se i v listopadu vyvíjely protichůdně. Zatímco dovozní ceny se v meziročním srovnání zvýšily, vývozní naopak klesly. Oznámil to Český statistický úřad. Ve srovnání s listopadem 2004 se dovozní ceny zvýšily o 1,4 procenta, vývozní ceny se snížily o 2,9 procenta.

V meziměsíčním srovnání ceny zahraničního obchodu po říjnovém růstu v listopadu opět klesly. U dovozních cen uvádí ČSÚ pokles o 0,8 procenta, u vývozních 0,9 procenta.

Vývoj cen zahraničního obchodu v listopadu významně ovlivnilo meziroční posílení koruny vůči euru, poznamenali statistici.

Dovozní ceny nejvíce ovlivnila o 36,5 procenta dražší nerostná paliva, hlavně plyn, ropa a ropné výrobky. Zvýšily se i ceny ostatních surovin a také potravin - shodně o 0,2 procenta. Ceny v ostatních sledovaných skupinách klesaly. Nejvýrazněji u hotových výrobků o 8,2 procenta. Ceny strojů a dopravních prostředků se snížily o 2,4 procenta.

Na meziroční pokles vývozních cen měly největší vliv nižší ceny polotovarů, zejména železa a oceli. Ceny strojů a dopravních prostředků klesly o 2,6 procenta. O 5,9 procenta zdražila, stejně jako u dovozu, pouze nerostná paliva.

Meziměsíčně nižší dovozní ceny nejvíce ovlivnil pokles cen nerostných paliv o 2,3 procenta. Zvýšily se ceny plynu, ale klesly ceny ropy - stejně jako na světových trzích, uvedl ČSÚ. Na nižších cenách vývozu se odrazily hlavně levnější stroje a dopravní prostředky, zejména silniční vozidla. Jejich ceny klesly výhradně kurzovým vlivem, zdůraznili statistici.

Meziroční směnné relace, tedy poměr mezi růstem cen vývozu a dovozu, dosáhly hodnoty 95,8 procenta, tedy o 0,8 procentního bodu méně než v říjnu, a zároveň i nejnižší hodnoty od listopadu 2000. V meziměsíčním srovnání měly směnné relace již devátý měsíc hodnotu nižší než 100 procent. V listopadu to bylo 99,9 procenta.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin se v prosinci proti listopadu zvýšily o 1,9 procenta. Hlavním důvodem bylo razantní zvýšení cen kovů. Zdražily o 9,2 procenta, což je nejvyšší meziměsíční růst od roku 2001.

Meziročně byly světové ceny v prosinci v úhrnu vyšší o 40,6 procenta, v listopadu to bylo o 32,5 procenta. Cena zemního plynu si v podstatě udržela svůj růst a zvýšila se o 49,5 procenta, cena ropy Brent vzrostla o 43,2 procenta (v listopadu o 26 procent). Výrazně se dále zrychlil růst cen kovů - v prosinci o 24,7 procenta. Snížily se pouze ceny kůží a dřeva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK