ČOI: Čtvrtina prodejců zábavní pyrotechniky porušovala předpisy

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Čtvrtina prodejců zábavní pyrotechniky, které na přelomu loňského a letošního roku kontrolovala Česká obchodní inspekce, porušovala předpisy upravující obchodování s tímto zbožím. Inspektoři zjistili například prodej nebezpečné zábavní pyrotechniky na tržištích v Praze a Vrchlabí. ČOI obchodníkům rozdala blokové pokuty téměř za 40.000 korun a s 50 prodejci zahájí správní řízení.

"Od loňského 8. prosince do letošního 6. ledna inspektoři zkontrolovali 399 prodejních míst, včetně provozoven obchodních řetězců a stánků. Porušení vyhlášky při prodeji a skladování pyrotechnických předmětů zjistili ve 100 případech," řekla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Nejvíce zjištěných prohřešků podle Fléglové připadlo na obchodní řetězce, které často překračovaly limit povoleného množství pyrotechnických výrobků v prodejních místnostech a příručních skladech. Stánkový prodejci zase často nabízeli pyrotechniku, která se může prodávat pouze v kamenných obchodech. Některá prodávaná zábavní pyrotechnika podle Fléglové neměla vyznačeno důležité datum spotřeby.

ČOI zjistila také prodej nepovolených tříd pyrotechnických výrobků ve stáncích. "Ve Vrchlabí a v Praze to byly výbušniny 4. třídy nebezpečnosti. Prodej pyrotechniky 3. třídy nebezpečnosti byl zjištěn na tržišti u hraničního přechodu Svatá Kateřina v západních Čechách," uvedla Fléglová.

Pyrotechnika 4. a 3. třídy nebezpečnosti se musí prodávat pouze v kamenných obchodech. Výrobky zařazené do 3. kategorie mohou nakupovat jen lidé s kvalifikací odpalovače ohňostrojů. "Nákup výrobků 4. třídy nebezpečnosti podléhá schválení Českého báňského úřadu," upozornila Fléglová.

Předloni odhalily kontroly ČOI prohřešky proti pravidlům prodeje a skladování pyrotechnických výrobků v 70 provozovnách. Na prodejny obchodních řetězců připadlo 22 zjištění. ČOI tehdy rozdala prodejcům zábavní pyrotechniky blokové pokuty 43.000 korun a další sankce uložila 31 prodejcům ve správním řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK