Prezident podepsal novelu o vymáhání státních půjček na bydlení

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Od března se změní vymáhání státních příspěvků na individuální bytovou výstavbu podle smluv, které s občany uzavíraly národní výbory a okresní úřady. Tyto pohledávky převezme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Počítá s tím novela zákona o státním majetku, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Informoval o tom ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Novela má napravit současný stav, kdy některá statutární města tyto pohledávky nevymáhají. "Potom je část osob zvýhodněna tím, že nemusí plnit své povinnosti, ke kterým se smluvně zavázaly," uvedl při schvalování novely sněmovnou předseda senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek.

Norma má také zjednodušit administrativní a schvalovací procesy, které se týkají převodu vybraného majetku státu do vlastnictví nestátních subjektů. Převádění státního majetku umožní nejen v chráněných územích, ale také v jejich ochranných pásmech. Obce pak mají mít od státu pronajatý majetek minimálně na dobu deseti let kvůli projektům, které na tomto majetku provádějí za pomoci prostředků z EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK