V Brně přibylo podnikatelů, práci mají například stavební firmy

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 13. ledna (ČTK) - V jihomoravské metropoli je víc podnikatelů než před dvěma lety. V roce 2003 evidoval brněnský Živnostenský úřad 91.670 osob, začátkem tohoto roku jich bylo skoro o 2000 víc, sdělila vedoucí úřadu Dobromila Macháčková. Důvodem je podle města dostatek podnikatelských příležitostí.

Je to naprosto opačný vývoj než v České republice, kde se od roku 2003 do konce listopadu 2005 počet živnostníků zmenšil, uvedl Ivo Klemeš z tiskového odboru magistrátu. "Podnikají proto, že mají v Brně dostatek zakázek," tvrdí náměstek brněnského primátora pro rozvoj města Radomír Jonáš.

Dostatečné uplatnění teď mohou najít například stavební firmy. V Brně letos pokračuje řada projektů. Staví se několik administrativních center i bytových komplexů, letos má odstartovat projekt přestavby brněnského železničního uzlu a budovat se budou také tunely Dobrovského. "Loni to bylo celkem dobré, to neznamená, že by to nemohlo být lepší," řekl obchodní ředitel společnosti Inga Pavel Trávníček. Letošní vývoj je však podle něj těžké odhadnout.

Práci podnikatelům nabízí také rozvoj průmyslové zóny Černovická terasa, tvrdí magistrát. Ta je už smluvně zcela zaplněna. "Investoři buď již v zóně vyrábějí, nebo uzavřeli s městem rezervační smlouvy na pozemky," řekl Jonáš. Město se proto rozhodlo nalézt pro možné investory další lokality. Ve hře je například několik brownfieldů, nevyužívaných výrobní a jiných areálů. Jejich celková plocha je asi 500 hektarů. Jde například o bývalá kasárna v Šumavské ulici a v městské části Slatina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK