KPMG: Trh fúzí a akvizic loni výrazně oživil v ČR i ve světě

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Fúzím a akvizicím se loni dařilo nejen v České republice. Světový trh vzrostl o 19 procent na 2,06 bilionu dolarů (zhruba 49 bilionů Kč), což bylo nejvíce od roku 2000. Stejným tempem rostl i počet transakcí, který se vyšplhal až na číslo 24.806. Ještě vyššího růstu dosáhla střední Evropa včetně ČR. Tuzemské podniky navíc začaly poprvé výrazně nakupovat své konkurenty v zahraničí, vyplývá z analýzy společnosti KPMG.

Objem transakcí ve střední a východní Evropě se loni více než zdvojnásobil ze 48 na 102 miliard dolarů (2,5 bilionu korun). Počet uzavřených obchodů vzrostl z 1165 na 1667.

Loni se v ČR objevilo několik velkých transakcí, z nichž nejznámější byl prodej Českého Telecomu, televize Nova, mobilního operátora Oskar či firmy Víktovice Steel. "Nicméně rovněž zaznamenáváme stále rostoucí tok transakcí střední velikosti," uvedl Alex Verbeek ze společnosti KPMG s tím, že tomu zcela jistě napomohl vstup do EU.

Vyzrávání českého trhu fúzí a akvizic dokládá podle studie i to, že české společnosti získaly některé zahraniční konkurenty, což se poprvé výrazně promítlo do statistik. Loni expandovaly především společnosti ČEZ, Zentiva a Agrofert.

Na českém trhu navíc začala podle studie konsolidace některých odvětví. U maloobchodních prodejců potravin převezme společnost Tesco provozovny Carrefouru a Ahold získal prodejny společnosti Julius Meinl. U prodejců pohonných hmot získalo OMV čerpací stanice Aralu, v oblasti telekomunikací převzala GTS tři menší společnosti.

Podle Verbeeka je potěšující zejména loňský výrazný vzestup v počtu transakcí. Dokazuje totiž, že loňský růst byl vyvolán skutečným zvýšením akviziční aktivity, a nikoli pouze několika většími uzavřenými transakcemi. Vlastníci se loni měnili především v telekomunikacích, finančních službách a nemovitostech.

Dosud neuzavřené obchody, o kterých se hovoří, navíc naznačují pokračování svižného růstu v letošním roce. Největší boom zažívá Asie a Tichomoří, hvězdou regionu zůstává Japonsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK