Akcie na burze ve 2. týdnu zastavily růst, PX 50 ubral 0,2 pct

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Pražské burzy se letos výdělky dlouho nedržely. Už ve druhém týdnu začali převažovat na akciovém trhu prodejci, jejichž aktivita vyústila v pokles hlavního indexu PX 50 o 0,16 procenta na 1507 bodů. Index PX 50 předtím rostl sedm týdnů za sebou a mnohokrát vylepšil historické maximum, vyplynulo z burzovních výsledků.

Druhý index PX-D si pohoršil o 0,4 procenta na 3801,5 bodu. Investoři se při prodejích nejvíce zaměřili na banky a telekomunikace. Rakouská Erste Bank oslabila o 3,5 procenta na 1318 korun, akcie Telecomu ubraly 1,5 procenta na 529,6 koruny a Komerční banka sestoupila o 1,2 procenta na 3574 korun.

Investory ovlivnila hlavně negativní analytická doporučení. Firma ING po oznámení plánu navýšení kapitálu snížila investiční stupeň k Erste na "držet" z předchozího "kupovat". Společnost Patria Finance pak doporučila investorům prodávat Telecom, jehož akcie ocenila na 480 korun.

Směru trhu se nejvýrazněji postavily dvě emise. Petrochemický Unipetrol růstová vlna vyzvedla na nový rekord 273,8 koruny při výjimečném týdenním cenovém přírůstku 13,1 procenta. Obdobně přepisovala statistiky realitní firma Orco Property Group, která přidala 9,7 procenta na 2188 korun.

V následujícím období bude trh sledovat privatizaci elektráren v Bulharsku, kam chce expandovat ČEZ, a podrobnosti o navýšení akciového kapitálu Erste Bank. Vyloučena nejsou další přehodnocení akcií. "Nudit se investoři na pražské burze v příštím týdnu rozhodně nebudou," mínil analytik brokerského domu Cyrrus Jan Procházka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK