Americké akciové indexy se dopoledne příliš nehýbaly

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. ledna (ČTK) - Akciové indexy na amerických burzách se dopoledne příliš nehýbaly. Investoři se drželi stranou před prodlouženým víkendem. Svou roli sehrály i obavy z hrozby Íránu, že zastaví mezinárodní inspekce ve svém jaderném programu.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o nepatrných 0,03 procenta na 10.958,7 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil o slabých 0,07 procenta na 2318,2 bodu. V pondělí se v USA kvůli svátku obchodovat nebude.

"Ve vzduchu je určitá nervozita kvůli tomuto vystupňovanému geopolitickému nebezpečí," uvedl jeden z analytiků. Rétorika Íránu podle něj situaci neuklidňuje, napsala agentura Reuters.

Írán dnes upozornil, že přestane dobrovolně spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, pokud se Rada bezpečnosti OSN začne zabývat jeho jaderným programem a možnými protiíránskými sankcemi.

Ministři zahraničí Německa, Francie a Británie se ve čtvrtek shodli s vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou, že chtějí radu do řešení jaderného problému zapojit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK