Právo: Kellnerova PPF zřejmě ovládne Setuzu

14.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. ledna (ČTK) - Finanční skupina PPF Petra Kellnera se již zřejmě dohodla na kapitálovém vstupu do společnosti Český olej, která ovládá potravinářskou firmu Setuza. Český olej kontroluje skupina podnikatelů kolem Tomáše Pitra. Nejmenovaný zdroj blízký jednání potvrdil deníku Právo, že určité smlouvy mezi PPF a podnikateli Pitrem a Michalem Zouharem už byly uzavřeny.

Podle tohoto zdroje je součástí řešení razantní kapitálový vstup PPF do Českého oleje, který v Setuze kontroluje přes 90 procent akcií. Tím by PPF ovládla zároveň i Setuzu.

Podle sobotní Mladé fronty Dnes se v pátek potvrdilo, že PPF jedná i se státem. Státem ovládaná Česká konsolidační agentura vlastní víc než čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou, kterou chce použít k opětovnému získání vlivu v této firmě.

"Včera jsme dostali dopis od PPF, že mají zájem o naši pohledávku Setuzy a nabízejí víc, než je její nynější ocenění," potvrdil MfD mluvčí ČKA Jiří Pekárek. ČKA má dva posudky oceňující pohledávku, jeden ji oceňuje na 465 milionů korun a druhý na 439 milionů korun.

Účastníci jednání podle MfD hovoří o tom, že PPF zkoumá i koupi zemědělské firmy Agropol. Ta by spolu se Setuzou mohla fungovat jako cenný potravinářský komplex, uvedl deník.

O snaze PPF získat firmy kolem Setuzy informovaly v pátek Hospodářské noviny. Finanční holding PPF vlastní například Českou pojišťovnu, eBanku a část CME, majitele Novy. Skupinu ovládá podnikatel Kellner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK