Johnson & Johnson zaplatí 24,2 mld. USD za Guidant

14.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FILADELFIE/CHICAGO 14. ledna (ČTK) - Americký koncern Johnson & Johnson zaplatí 24,2 miliardy dolarů (asi 580 miliard Kč) za výrobce zdravotnických přístrojů Guidant. Johnson & Johnson tak uspěl v tvrdém souboji se svým rivalem Boston Scientific, který měl o Guidant rovněž zájem. Oba konkurenti přitom své nabídky až do poslední chvíle vylepšovali.

Johnson & Johnson ještě v polovině týdne za Guidant nabízel 23,2 miliardy dolarů, ale když Boston Scientific svou nabídku zvýšil na téměř 25 miliard dolarů, byl nucen jednu miliardu přidat. Guidant tedy upřednostnil nižší nabídku, podle expertů je ale stále možné, že Boston Scientific se ještě pokusí výsledek zvrátit.

"Dohoda se společností Johnson & Johnson představuje vysokou finanční hodnotu a jistotu pro akcionáře," řekl k transakci ředitel Guidantu James Cornelius. Johnson & Johnson nyní za jednu akcii nabízí 71 dolarů, zatímco předchozí nabídka zněla jen na 68 USD. Nová nabídka počítá s vyšší částkou v hotovosti, a naopak část v akciích bude proti původní nabídce nižší.

Johnson & Johnson svou nabídku během celého procesu změnil třikrát. Z počátku ji dokonce snížil, když se ukázalo, že Guidant čelí žalobám kvůli kvalitě kardiostimulátorů, které vyrábí. Johnson & Johnson tvrdil, že tím velmi utrpěla pověst Guidantu, a tím klesla i jeho hodnota. Zájem Bostonu Scientific ale firmu přinutil změnit strategii.

Jak Johnson & Johnson, tak Boston Scientific se snaží dostat na velmi lukrativní trh kardiostimulátorů a implantovatelných defibrilátorů, kde má Guidant silnou pozici. Žádný ze zájemců totiž na tomto trhu nepůsobí. Boston Scientific má nicméně k této branži trochu blíž, protože vyrábí zařízení na otevírání ucpaných srdečních cév.

Obrat na trhu elektronických zařízení, která pomáhají regulovat srdeční rytmus, se ve Spojených státech pohybuje kolem deseti miliard dolarů ročně.

"Guidant by měl být vděčný za to, že Boston Scientific pomohl zvýšit hodnotu pro jeho akcionáře," uvedl analytik makléřské společnosti WBB Securities Steve Brozak. Připomněl tak, že nebýt zájmu rivala Boston Scientific, Guidant by od Johnsonu & Johnsonu pravděpodobně dostal méně peněz.

Boston Scientific přesto ještě může transakci ovlivnit. I když se firmy na propojení aktivit už dohodly, Boston Scientific má stále na vybranou. Může totiž management Guidantu úplně obejít a nabídku předložit přímo akcionářům Guidantu. Pokud ale ani před nimi neuspěje, a to ani s případně vyšší nabídkou, nezbude mu nic jiného než uznat porážku a z boje definitivně odejít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK