ODS označila premiérův návrh na zvýšení zaměstnanosti za scestný

14.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 14. ledna (ČTK) - Za důkaz myšlení patřícího do utopického socialismu předminulého století považuje ODS návrh předsedy vlády na snížení nezaměstnanosti ve třech krajích. Premiér Jiří Paroubek v pátek představil plán snížit vysokou nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji, Ústeckém kraji a Karlovarském kraji pomocí částečných úvazků. Místa nevytvářejí vládní dotace, ale zaměstnavatelé, řekla ale dnes po jednání výkonné rady strany místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Návrh je podle ní scestný a nic nevyřeší.

Podle premiéra v uvedených regionech zaměstnaní lidé, kteří si dobrovolně zkrátí úvazek na polovinu a vedle toho budou pracovat v neziskové organizaci, zemědělství nebo se budou vzdělávat, dostanou od státu měsíční příspěvek přes 2000 Kč. Na programy chce vláda uvolnit pět milionů korun. Slibuje si od toho, že by díky nim mohlo letos najít práci na půl úvazku, kterou uvolní zaměstnaní lidé, 500 až 600 nezaměstnaných. Projekty by měly začít v prvním pololetí a v případě úspěchu je chce vláda od příštího roku rozšířit do celé země.

Podle ODS ale kabinet soustavným zvyšováním strnulosti pracovního trhu nevyužívá hospodářského růstu České republiky a neumí řešit palčivý problém nezaměstnanosti, jenž se týká stále většího počtu občanů. "To je naprosté zoufalství, co vláda předvádí, neboť pominula, že součástí pracovního trhu nejsou pouze zaměstnanci, ale zaměstnavatelé, na něž se žádným svým opatřením neobrací," řekla ČTK Němcová.

Druhou nevýhodou vládního návrhu podle ODS je, že jen teritoriálně omezuje výhody pro část lidí a přehlíží, že i jinde v zemi jsou ohniska s vysokou nezaměstnaností. Dále údajně přímo nařizuje lidem, jak jedině by měli svůj velký životní problém řešit. Na Karlovarsku musejí jít do zemědělství, na Ostravsku k neziskovým organizacím a v Ústí se mohou vzdělávat, uvedla Němcová.

Řešení nezaměstnanosti je podle ODS jednoduché. Je nutné uvolnit ruce podnikatelské sféře tak, aby ona sama povinnými odvody státu a "nesmyslným" daněmi nemusela dávat peníze do státní pokladny, ale aby mohla přijmout další lidi.

Stát by měl podle nejsilnější opoziční strany hlavně zjednodušit byrokracii malým a středním podnikatelům, kteří jsou schopni dát práci jednomu nebo dvěma lidem. Za podmínek, které nastoluje české pracovní právo je to pro ně údajně bezvýchodné a a daňový systém a systém povinných odvodů jim podle Němcové nedává žádnou šanci.

K Paroubkovu projektu byli v pátek skeptičtí i ekonomové, které oslovila ČTK. Podle nich bude mít minimální efekt. "Paroubek tím ukazuje, že nezná základy ekonomie práce. Podobné nápady byly zkoušeny v různých místech na světě a nikde nefungovaly, protože nerespektují základní ekonomické zákony nabídky a poptávky," řekl například ekonom PPF Pavel Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK