Firmám do září klesly zisky, náklady rostly rychleji než výnosy

15.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. ledna (ČTK) - Českým firmám, které působí mimo finanční sektor, od ledna do září loňského roku klesaly zisky. Důvodem byl vyšší růst nákladů a nižší růst výnosů. Firmám se 100 a více zaměstnanci za první tři loňská čtvrtletí klesl celkový hrubý zisk o 8,8 miliardy na 200,1 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Finančnímu odvětví se naopak dařilo. Jen banky podle dřívějších údajů České národní banky vykázaly ve stejném období celkový čistý zisk téměř 32 miliard korun. To je jen téměř o miliardu korun méně, než vydělaly za celý rok 2004.

Počet ztrátových firem vzrostl o 305, a ve ztrátě jich tak byla víc než čtvrtina. Jejich ztráta se meziročně prohloubila o téměř 16 miliard korun, což byl nárůst víc než o polovinu. Ztrátové firmy zaměstnávají 422.000 lidí a na celkové zaměstnanosti se podílejí více než ze čtvrtiny. Počet ziskových firem klesl o 105 a jejich celkový hrubý zisk vzrostl o sedm miliard korun.

Zatímco celkové náklady firem vzrostly o 9,9 procenta, jejich výnosy se zvýšily o devět procent. Průměrná mzda se zvýšila o 5,8 procenta na 18.421 korun, ale mzdové náklady podniků vzrostly o 6,4 procenta. Práci si v nich našlo přes 16.000 lidí. Objem dlužných mezd klesl meziročně ze 311 milionů na 249 milionů korun.

Předběžné údaje ČSÚ nezahrnují ještě poslední loňské čtvrtletí. Například v posledním čtvrtletí roku 2004 vzrostl celkový hrubý zisk firem meziročně dokonce dvaapůlkrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK