Inekon Group začne v Iráku stavět cementárnu za 9,5 miliardy Kč

15.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. ledna (ČTK) - Společnost Inekon Group zahájí ještě letos práce na dodávkách cementárny do Iráku. Hodnota zakázky činí 328 milionů eur, tedy asi 9,5 miliardy korun. Cementárna, která vyroste v severní části Iráku, představuje zatím největší český kontrakt v novodobé historii Iráku. Inekon Group to uvedla v tiskové zprávě.

Konečnou smlouvu podepsala firma tento týden se soukromým investorem, kterým je irácká firma S. J. Company. Výstavbu podpořila i česká vláda, jež na přípravu projektu dala 660.000 eur, tedy asi 19 milionů korun. Uzavřená smlouva počítá s navýšením původně plánované výrobní kapacity ze 3000 na 6000 tun cementu denně.

Na zakázce se budou vedle Inekonu podílet i další firmy. Subdodavatelem stavební části bude zlínská společnost PSG International a strojní zařízení dodají přerovské strojírny PSP.

Inekon jedná s iráckou firmou o dodávce další cementárny, na kterou by měl uzavřít smlouvu během několika příštích měsíců. Pro její financování využije syndikovaný úvěr České exportní banky a Citibank pojištěný u Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK