Aktuálně.cz: Státu při řešení dluhu Indie vznikla škoda 70 mil.

15.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí řeší problém s další státní pohledávkou. Při řešení indického dluhu dosud státu vznikla škoda 70 milionů korun a hrozí, že o další peníze přijde, uvedl zpravodajský server Aktuálně.cz. Celková ztráta by se podle serveru mohla vyšplhat až ke 170 milionům korun.

Ministerstvo financí podle serveru koncem prosince kvůli pochybnostem o takzvané deblokaci pohledávky podalo trestní oznámení. Na případ se přišlo, když vedení MF po loňské aféře s peruánským dluhem nařídilo interní audit státních pohledávek. V podvodu, který se týkal vymáhání dluhu Peru, přišlo české ministerstvo financí o více než 40 milionů korun.

Pohledávka za Indií pochází z komunistické éry. Po rozdělení Československa Indie samostatné České republice dlužila 1,7 miliardy korun. Vlády obou států se dohodly, že indickou pohledávku bude možné používat jen k nákupu indického zboží. V praxi pak stát uzavíral dohody se soukromými společnostmi, které nakupovaly indické výrobky - zejména textilní - a odpovídající sumu pak odváděly do státního rozpočtu.

Z dokumentů MF podle Aktuálně.cz vyplývá, že až do roku 1996 fungovala deblokace dluhu bez výraznějších potíží. Pak ale stát uzavřel smlouvu s textilní společností Lanatex z Ivančic u Brna a příjmy do rozpočtu začaly váznout. Platit přestala i další společnost, s níž ministerstvo uzavřelo dohodu.

Stát vůči firmám neuplatňoval sankční poplatky, a tím podle kontrolorů přišel nejméně o 70 milionů korun. "Pohledávka ČR vůči všem deblokátorům činí k 30.6. 2005 celkem 106,899.364 korun. Pohledávka České republiky za Republikou Indie jako za státem již byla vyrovnána," stojí podle serveru Aktuálně.cz ve zprávě ministerských kontrolorů.

Předseda představenstva společnosti Lanatex Jiří Sýkora potíže se splátkami přiznává. Tvrdí ale, že firma je připravena svým závazkům dostát. "Vše, co dlužíme, splatíme," cituje Aktuálně.cz Sýkoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK