Nasdaq Stock Market smí působit jako plnohodnotná akciová burza

15.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 15. ledna (ČTK) - Americká Komise pro cenné papíry (SEC) schválila dlouho odkládanou žádost společnosti Nasdaq Stock Market o registraci. Umožnila jí tak působit jako plnohodnotná akciová burza. Nasdaq byl pouze mimoburzovním trhem a nemohl užívat výhod, které má jeho hlavní rival New York Stock Exchange (NYSE), tedy akciová burza v New Yorku.

Nasdaq se o udělení statutu burzy snažil dlouho, komise SEC jeho žádost posuzovala od roku 2001. Když se Nasdaq teď bude moci stát plnohodnotnou burzou, získá i plnou nezávislost na regulační organizaci NASD, která ho řídí a vykonává nad ním dohled. Nasdaq bude mít i lepší pozice v konkurenčním boji se svými rivaly, tedy včetně NYSE.

"Komise a její personál spolupracovala s Nasdaqem, aby tento významný krok ulehčila," uvedl předseda komise Christopher Cox. Komise žádost Nasdaqu schvaluje v době, kdy americké akciové trhy čeká několik významných změn. Ty spočívají převážně v nových regulačních opatřeních SEC. Navíc se s tradičními burzami spojují provozovatelé menších elektronických sítí.

Burzovní komise loni v dubnu schválila sérii nových opatření, která souhrnně označuje jako Regulation National Market System. V pravidlech je přesně popsán způsob obchodování a tvorba cen, což by mělo přispět k větší ochraně investorů. Burza NYSE krátce nato uvedla, že převezme elektronickou platformu Archipelago Holdings, zatímco Nasdaq informoval o záměru převzít platformu Instinet. Ta patřila zpravodajské společnosti Reuters Group.

Nasdaq dříve patřil sdružení NASD, které v minulosti používalo název National Association of Securities Dealers. Začátkem roku 2000, kdy vrcholila horečka technologických akcií a žádost o kotaci na trhu Nasdaq si podala řada nových podniků, se ale NASD rozhodl, že se od Nasdaqu oddělí. Nyní se tedy NASD může od Nasdaqu oddělit reálně, podotýká agentura Reuters

NASD v Nasdaqu stále drží vlastnický podíl, ale jakmile bude oddělení ukončeno a Nasdaq bude plnoprávnou burzou, NASD by měl firmu Nasdaq regulovat na základě řádné smlouvy. To znamená, že spolupráce mezi Nasdaqem a NASD bude pokračovat, avšak v jiném uspořádání.

Nasdaq Stock Market vstoupila se svými akciemi na trh Nasdaq v polovině roku 2002. Od té doby se cena akcií zvýšila ze zhruba 15 na současných asi 40 dolarů za kus. Silný zájem měli investoři rovněž o akcie provozovatele burzy Chicago Mercantile Exchange, s nimiž se obchoduje od začátku roku 2003.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK