MfD: Ani loni neplatily stovky firem zaměstnancům mzdy

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. ledna (ČTK) - Ani přes svižně šlapající ekonomiku se loni nesnížil počet firem, za které vyplácí při potížích s financemi mzdy stát. Podle Mladé fronty Dnes bylo za rok 2005 takových firem 376, což je téměř stejně jako o rok dříve.

V penězích jde ještě o větší částku, za celý rok půjde zhruba o 150 milionů korun. "Růst mezd může být jedním z důvodů, proč se vyplácí více peněz, ale záleží na tom, jaké jsou mzdy v konkrétních firmách, které úřad práce zastupuje," cituje MfD Kateřinu Beránkovou, mluvčí ministerstva práce, pod které úřady práce patří.

"V průměru jsme vyplatili na jednoho zaměstnance čistou mzdu pět až šest tisíc korun," řekla deníku například Ludmila Vojtěchovská z Úřadu práce v Opavě, který v uplynulém roce platil za čtyři malé firmy. Také úřady v ostatních částech země podle MfD platily hlavně za menší podniky, lidé z velkých podniků, které neměly na mzdy, končili na úřadech práce spíše v předchozích letech.

K pomoci od státu se nemusí dostat všichni zaměstnanci, podotýká deník. Hlavní podmínkou, aby dostali peníze od úřadu práce, když jim firma neplatí, je, že na společnost musí být podán návrh na konkurz. To může udělat i zaměstnanec, mimo jiné právě z důvodu, že nedostává mzdu. Pak může požádat úřad práce o vyplacení ušlé mzdy. Ten zaplatí maximálně tři chybějící měsíční platy, a to jen za šestiměsíční období předcházející návrhu na konkurz.

Tahle možnost existuje pro zaměstnance už pět let. Do ruky jim byla dána proto, že konkurzy se táhnou většinou několik let, připomíná Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK