Koruna je dnes klidná kolem 28,80 Kč/EUR, k dolaru mírně posílila

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. ledna (ČTK) - Obchodování s českou měnou je v úvodu nového týdne klidné. Kurz se drží kolem úrovně 28,80 Kč/EUR, vyplývá z informací Patria Online. Vůči dolaru koruna mírně posílila na 23,72 Kč/USD.

Při dnešním obchodování koruna přechodně posílila o tři haléře na 28,77 Kč/EUR, poté se však vrátila na úvodní úroveň. Ostatní měny ve střední Evropě v čele s maďarským forintem dnes zpevňují, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Důvodem je především oslabování amerického dolaru na světových trzích, které přesměrovalo investory na jiné měny.

Koruna se tak nyní drží zhruba deset haléřů od historického maxima 28,70 Kč/EUR, kterého dosáhla počátkem minulého týdne. Zatímco dříve Česká národní banka kritizovala příliš pevnou měnu, viceguvernér Miroslav Singer uvedl pro dnešní vydání MF Dnes, že vzhledem k dobrým výkonům zahraničního obchodu nejsou kurzy dramaticky mimo ekonomickou realitu. Upozornil také, že debatu o změnách úrokových sazeb nelze zužovat jen na jejich růst, ale že centrální banka může měnit kurz oběma směry.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance by měla koruna tento týden spíše oslabovat směrem k hladině 29 korun za euro. V dalších týdnech by se však mělo obnovit posilování měny.

Pro korunu bude důležitý i vývoj polského zlotého. Tomu hrozí ztráty především kvůli odkládání přijetí státního rozpočtu a napjaté politické situaci, která by mohla vyústit ve vypsání předčasných voleb, uvedl Luboš Mokráš z České spořitelny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK