Niedermayer: Vývoj měny a inflace snižuje potřebu vyšších sazeb

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. ledna (ČTK) - Česká koruna v posledních dvou měsících posílila a ceny i mzdy rostou pomaleji, než se čekalo. Česká národní banka proto cítí nižší potřebu zvyšovat úrokové sazby. Podle investičního portálu Patria.cz to řekl agentuře Bloomberg viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer s tím, že ústřední banka by dokonce mohla přistoupit ke snížení sazeb.

Hlavní úroková sazba, dvoutýdenní repo, je nyní na dvou procentech. Ústřední banka zvýšila sazby na konci října o čtvrt procentního bodu z jejich historicky nejnižších úrovní. Navíc tehdy naznačila další utahování měnové politiky kvůli vlivu vysokých cen ropy i na další ceny v ekonomice. Nyní se však situace mění.

"Na rozdíl od října necítím potřebu takového významného zvýšení růstové trajektorie úrokových sazeb. Rozhodnutí bude těžší než obvykle a diskuse začne úplně od počátku," uvedl Niedermayer.

Viceguvernér připouští i možnost, že české úrokové sazby letos zůstanou pod úrovní v Evropské měnové unii. ČNB navíc musí počítat s tržním očekáváním, že koruna bude dál posilovat.

Rozhodování o nastavení úrokových sazeb bude mít centrální banka na programu 26. ledna. Analytici však očekávají, že bankéři ponechají sazby beze změny. V celém letošním roce pak odhadují růst sazeb na 2,25 až 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK