ČEZ si možná půjčí až půl miliardy eur na akvizice

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. ledna (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ si možná půjčí až 500 milionů eur (asi 14,4 miliardy Kč) na plánované akvizice v zemích střední a východní Evropy. Agentuře Reuters to řekl finanční ředitel ČEZ Petr Vobořil. Podnik by podle něj převzetí financoval z prostředků získaných prodejem eurobondů.

ČEZ podle Vobořila plánuje emisi eurobondů v polovině roku a předpokládá, že splatnost cenných papírů bude alespoň pět let. Pokud se ale některé kontrakty zpozdí, v úvahu připadají půjčky s kratší dobou splatnosti. Pokud by později potřeboval více peněz, nahradil by je dluhopisy.

ČEZ je nebo se chystá být účastníkem veřejných soutěží na prodej elektráren a distribučních společností v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, na Ukrajině a v některých dalších zemích. ČEZ je nyní osmou největší energetickou společností v Evropě, nákup některých firem by ho ale katapultoval mnohem výše.

Vobořil řekl, že v tuto chvíli vidí šance u třech až čtyřech projektů, které budou letos vyžadovat hotovost. V rámci střední a východní Evropy je ČEZ jedním z největších dlužníků a pokud by se mu podařilo koupit více firem v zahraničí, stal by se náchylnější vůči kurzovým výkyvům. Toto riziko by ale odpadlo po roce 2010, v němž chce Česká republika přijmout euro.

I kdyby si ČEZ nepůjčil tolik peněz, o nichž hovoří, je stále schopen v příštích pěti letech využít z vlastních zdrojů až tři miliardy eur. Přitom hodlá dostát svému závazku, že bude zvyšovat dividendy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK