Koruna lehce posílila na 28,78 Kč/EUR

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. ledna (ČTK) - Česká měna v pondělí při klidném obchodování nepatrně posílila o dva haléře na 28,78 Kč za euro, kde stála okolo 17:00. Vůči dolaru se pohybovala kolem 23,74 Kč/USD, kde ji zastihl závěr. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Koruna reagovala na slova centrálních bankéřů rezervovaně, okolní měny středoevropského regionu též zaznamenaly umírněné zisky, popsal obchodování analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Měna byla pod vlivem polského zlotého a jako stín jej následovala, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Zahraniční investoři mají podle něj často tendenci házet regionální měny do jednoho pytle a příliš mezi nimi nerozlišovat.

Dva členové bankovní rady se dnes vyjádřili k úrokovým sazbám. Česká národní banka je blízko bodu, kdy by nemusela úrokové sazby zvýšit, ale naopak uvažovat i o jejich snížení, řekl agentuře Reuters viceguvernér ČNB Miroslav Singer. Podobně se vyjádřil i viceguvernér Luděk Niedermayer, podle kterého ČNB cítí nižší potřebu zvyšovat úrokové sazby.

"Singerův komentář lze považovat za zlomový. Poprvé po mnoha měsících se totiž mezi slovy centrálního bankéře objevilo spojení 'snížení sazeb'," podotkl Pikora.

Koruna se nyní drží necelých deset haléřů od historického maxima 28,70 Kč/EUR, kterého dosáhla počátkem minulého týdne. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová z Next Finance soudí, že by koruna měla tento týden spíše oslabovat směrem k hladině 29 korun za euro. V dalších týdnech by se však mělo obnovit posilování.

Polskému zlotému, který je pro korunu důležitý, hrozí ztráty především kvůli odkládání přijetí státního rozpočtu a napjaté politické situaci. Ta by mohla vyústit ve vypsání předčasných voleb, upozornil Luboš Mokráš z České spořitelny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK