Koruna posunula historické maximum na 28,56 Kč/EUR

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. ledna (ČTK) - Česká měna v pátek posunula své historické maximum o 12 haléřů na 28,56 Kč/EUR. Krátce po 16:00 stála na 28,60 Kč/EUR. Důvodem zpevnění byla příznivá nálada ve středoevropském regionu a očekávání příchodu korejské automobilky Hyundai do ČR. K dolaru koruna posílila na 23,64 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruně pomohlo i čtvrteční vyjádření vicepremiéra pro ekonomiku Jiřího Havla. Ten uvedl, že jej nynější vysoký kurz koruny neznepokojuje. V dlouhodobě posilující české měně se prý odráží fakt, že dlouhodobě roste i výkonnost české ekonomiky. Pevná měna podle něj rovněž omezuje náklady na energii a další dovozy.

Zástupci korejské automobilky plánují přiletět do ČR v neděli a příští týden budou sjednávat detailní podmínky investice ve výši zhruba 30 až 40 miliard Kč. Memorandum by podle ministra průmyslu Milana Urbana mohlo být podepsáno v únoru. Podle analytiků má koruna prostor pro posílení až na 28,50 Kč/EUR.

Tlaky na posílení by mohla podle Davida Navrátila z České spořitelny zesílit zpráva, že ČEZ by mohl v Bosně investovat až 1,5 miliardy eur, kdy část peněz má jít z vlastních zdrojů a část z emise eurobondů. Pro další vývoj však bude důležitá i situace na polské politické scéně, které hrozí předčasné volby. "Na konci roku čekáme kurz 28,00 Kč/EUR," odhadl Navrátil.

Vývoj kurzu koruny se nelíbí exportérům. "Exportéři v důsledku snížení nebo dokonce eliminace zisku nemají možnost investovat a zachovat si konkurenceschopnost. Vláda ovšem v předvolebním roce stále šíří dojem, že ekonomika vzkvétá a jakékoli pochybnosti odmítá," uvedl místopředseda Asociace exportérů Jiří Šilhán. Dodal, že vzrůstající závislostí ekonomiky na automobilovém průmyslu a na velkých podnicích vytváří vážná rizika.

Silná úroveň měny zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK