SB: Založení firmy je nejjednodušší v Kanadě, ČR na 77. místě

22.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. ledna (ČTK) - Založení firmy je nejjednodušší v Kanadě, Austrálii a v USA. Vyplývá to z hodnocení Světové banky, jejíž žebříček zveřejnil server Měšec.cz. Česko se umístilo ze 115 zemí na 77. místě, Slovensko bylo 47. Světová banka hodnotila délku vyřízení všech potřebných registračních procedur, jejich počet a výši základního kapitálu a nákladů spojených se založením nové firmy.

Dlouhá doba potřebná na založení firmy je jednou z překážek podnikání, podobně jako třeba špatně fungující konkurzní právo, řekl ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Tyto překážky omezují vznik nových malých firem a způsobují závislost ekonomiky na velkých podnicích. Ekonomice pak chybí schopnost přizpůsobovat se globálním změnám. "Kdyby se zlepšily podmínky pro existenci malých firem, mohla by ekonomika růst odhadem o několik desetin procentního bodu rychleji, dodal.

Nejnižší počet nutných dní k vyřízení všech registračních povinností pro založení nové společnosti s ručením omezeným bylo v Austrálii (dva dny), Kanadě (tři dny) a Dánsku, Spojených státech a na Islandu (pět dní). V Česku se v průměru stihnou u společnosti s ručením omezeným vyřídit všechny potřebné náležitosti za 40 dní, upozornil analytik Měšec.cz Petr Gola.

V hodnocení platilo, že čím méně nutných registrací, tím lépe. Mezi typické potřebné úkony patřily například notářsky potvrzené podpisy k zakládajícím dokumentům, výpisy z rejstříku trestů zodpovědných manažerů, zapsání do obchodního rejstříku, evidence na daňovém úřadu, evidence k sociálnímu a zdravotnímu pojištění, registrace u úřadu práce, obchodní komory či oborového svazu nebo získání požadovaných licencí.

Při zakládání nové společnosti musejí zakladatelé počítat s nutnými finančními výdaji, ať ve formě požadovaného základního kapitálu či ve formě nutných kolků či poplatků. Například v Kanadě, Austrálii, USA, Singapuru a na Novém Zélandu není stanoveno minimální jmění společnosti a náklady spojené se založením společnosti jsou tam podle Goly velice nízké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK