HN: České dráhy prohrávají soutěže se soukromníky

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - České dráhy ztrácejí ve prospěch soukromých firem první regionální tratě, na které vypsalo ministerstvo dopravy výběrová řízení. Dráhy si přitom stěžují na to, že podmínky soutěže jim nedávají v souboji se soukromými dopravci naději. Píšou to Hospodářské noviny.

Výběrová řízení stavějí nabízenou cenu až na druhé místo. Podle ČD vyhraje ten, kdo nabídne nejmodernější vagony, jaké mohou nabídnout hlavně soukromé firmy. "Od počátku tak budeme mít v hodnocení ztrátu devíti bodů, bez praktické šance ji dohnat levnější nabídkou," cituje deník z dokumentu ČD.

Stát dosud vypsal výběrová řízení pro tratě Pardubice - Liberec a Plzeň - Most. O vítězi se rozhodne do konce ledna. O tratě se ucházejí kromě ČD také firmy Viamont a Connex Česká Železniční.

České dráhy nabídly modernizované vlaky z poloviny 90. let. Trať z Plzně do Mostu jsou ochotny provozovat za 8,3 milionu korun ročně, zatímco konkurenční Viamont požaduje 53,7 milionu korun. Do soutěže o trať z Liberce přišly ČD s cenou 36,8 milionu korun, zatímco firmy Viamont a Connex uvedly dvojnásobné ceny.

Ministerstvo podle deníku odmítlo vysvětlit, proč soutěž takto nastavilo. "Jelikož výběrová řízení ještě nebyla uzavřena a dle slov pana ministra (Milana Šimonovského) se tak stane do konce měsíce, nemůžu vám zatím poskytnout požadované informace," uvedla mluvčí ministerstva Marcela Žižková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK