FT: Toshiba koupí Westinghouse za pět miliard dolarů

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 23. ledna (ČTK) - Japonská společnost Toshiba Corp. koupí za pět miliard dolarů americký Westinghouse, který dodává palivo české jaderné elektrárně Temelín. Vedení Westinghouse a Toshiby se na tom dohodla v sobotu v noci, napsal list Financial Times. Toshiba si převzetím Westinghousu rozšíří zahraniční aktivity, obavy ale vyvolává cena kontraktu.

Westinghouse se zabývá výstavbou jaderných elektráren a je divizí britské státní společnosti British Nuclear Fuels. Dalšími zájemci o Westinghouse byly General Electric Co. ze Spojených států a japonská Mitsubishi Heavy Industries Ltd.

British Nuclear Fuels ani Toshiba zprávu nepotvrdily. "Žádná konečná nabídka ještě vybrána nebyla," řekl tiskový mluvčí britské firmy. Má se tak stát na zasedání správní rady v tomto týdnu.

Dohoda s British Nuclear Fuels by byla pro Toshibu krok správným směrem, uvedl analytik CLSA Asia-Pacific Markets. Cena je však mnohem vyšší, než jakou uváděly předchozí zprávy. Wall Street Journal v pátek napsal, že by Westinghouse mohl stát 3,5 miliardy dolarů.

"Toshiba je zatížena programem výrazných kapitálových investic do mikročipů a plochých televizorů," uvedl analytik. "Vsadím se, že nebudou schopni zaplatit to ze svého," dodal. Uvedená cena je více než desetkrát vyšší než čistý zisk Toshiby, který se odhaduje za fiskální rok do letošního března.

Toshiba je druhý největší výrobce elektroniky v Japonsku. V nabídce má rozsáhlou řadu produktů od jaderných reaktorů po paměťové čipy. Akcie Toshiby dnes klesly zhruba o tři procenta na 750 jenů, napsala agentura Reuters.

Společnost Westinghouse se mimo jiné podílela na dostavbě elektrárny Temelín, kterou vybavila řídicími systémy. V současné době dodává do Temelína palivo, smlouvu s Temelínem má do roku 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK