Japonské akcie klesly o dvě procenta pod vlivem akcií v USA

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 23. ledna (ČTK) - Japonské akcie klesly o více než dvě procenta vlivem pátečního poklesu na newyorské Wall Street. Dolů šly emise technologických firem s klesajícím dolarem. Index Nikkei se snížil o 2,14 procenta na 15.360,65 bodu, když předchozí dvě seance rostl.

Akcie internetových firem včetně Softbank Corp. klesly ještě kvůli zprávám z minulého týdne o vyšetřování v podniku Livedoor Co. Internetový portál prokurátoři podezírají z toho, že dodával investorům nepravdivé informace.

Trh čeká na výsledkové zprávy za poslední tři měsíce kalendářního roku 2005, které v japonském fiskálním roce představují třetí čtvrtletí. Vlna výsledků by měla vrcholit tento měsíc, v tomto týdnu se čekají například zprávy od společností Advantest, Sony a NEC.

"Investoři jsou opatrní, protože hlavním tématem týdne jsou zisky ve Spojených státech v prvním pololetí a výsledky velkých japonských firem ve druhém pololetí," řekla analytička poradenské divize SMBC společnosti Daiwa Securities. "K tlakům na pokles trhu se odpoledne ještě přidal vzestup jenu," dodala.

Dolar se dotkl čtyřměsíčního minima vůči euru a švýcarskému franku za předpokladů, že se vlna zvyšování úroků v USA blíží ke konci. K prodeji dolarů přispěly i obavy ze sporu o íránský jaderný program se západními státy.

Dolar klesl na 114,75 JPY z pátečního newyorského závěru 115,30 JPY, drží se ale nad tříměsíčním minimem 113,40 JPY z tohoto měsíce. Kurz eura se držel kolem 1,2235 USD, během dne se ale dostal na 1,2262 USD, kde nebyl od konce loňského září, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK