CCS: Benzin za poslední týden mírně podražil, nafta zlevnila

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se za poslední týden zvýšila o čtyři haléře na průměrných 28,40 koruny za litr. Naopak nafta o čtyři haléře na 27,90 Kč zlevnila. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS.

Nejnižší ceny benzinu jsou opět v Královéhradeckém kraji, kde litr stojí v průměru 27,99 koruny. Ve všech ostatních krajích je to více než 28 korun. Nejvíce platí řidiči v Jihomoravském kraji, kde se cena za litr blíží 28,90 Kč.

Naftu lze nadále nejvýhodněji koupit v Plzeňském kraji. Litr tohoto paliva zde v průměru stojí necelých 27,50 Kč. Podobně stojí nafta v Karlovarském a Olomouckém kraji. Nejvíce platí lidé na Vysočině a v Jihomoravském kraji, kde je litr přijde zhruba na 28,35 Kč.

Od začátku roku benzin podražil o 16 haléřů na litr, cena nafty je podle CCS o tři haléře levnější než 1. ledna. V porovnání se začátkem prosince jsou však pohonné hmoty zhruba o korunu v průměru levnější.

Ceny pohonných hmot reagují zejména na vývoj cen ropy a ropných produktů ve světě. Ropa již řadu dní zdražuje kvůli obavám z globálních problémů s dodávkami a za poslední týden získala již asi pět dolarů na barel. Obavy nejvíce živí situace v Nigérii, napětí kolem Íránu a omezení vývozu ruského zemního plynu. Dnes ráno ceny dále rostly a americká lehká ropa se přehoupla přes 69 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK