Polsko odmítá rakouský návrh na změny v DPH

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 23. ledna (ČTK) - Polsko nebude na úterním zasedání ministrů financí Evropské unie souhlasit s rakouským návrhem na prodloužení snížené sazby daně z přidané hodnoty. Agentuře Reuters to řekl vedoucí polský diplomat v Bruselu. Varšava se tak v odmítání rakouského návrhu zařadila po bok Prahy.

"Návrh je pro nás v nynější podobě nepřijatelný," řekl diplomat. Na otázku, zda bude Polsko návrh vetovat, však dodal: "Nemyslím, že to bude nutné. Jsem si jistý, že (rakouské) předsednictví předloží později jiný návrh."

Český ministr financí Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že je na úterním jednání ministrů financí EU připraven rakouský návrh vetovat. Návrh Vídně počítá mimo jiné se zrušením nižší sazby DPH na výstavbu bytů a vytápění domácností pro nové členy již od roku 2008.

Podle Sobotky je návrh rakouského předsednictví nevyvážený a je v rozporu se zájmy České republiky. "Nedojde-li na zítřejším jednání ke změně, jsem připraven jej vetovat," uvedl Sobotka.

ČR má nyní v rámci EU povolenou sníženou sazbu DPH na výstavbu a opravu bytů a domů a na vytápění domácností jen do roku 2008. Na zasedání ministrů financí se již déle diskutuje prodloužení této výjimky až do roku 2015, rakouský návrh však s žádným prodloužením nepočítá. ČR by tak musela již za dva roky zvýšit sazbu DPH z pěti na 19 procent, což by mohlo výrazně zdražit bytovou výstavbu a náklady bydlení.

Zatímco u nových členských států EU chce Rakousko výjimky zrušit či omezit, u starých členů mají zůstat nedotčené a trvalé. "Návrh nerespektuje princip rovného zacházení mezi všemi členskými státy," komentoval to Sobotka. Na změnách v daních se musejí ministři financí EU shodnout jednomyslně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK