Vítěz šestého ročníku soutěže Podnikatel roku bude znám 22. února

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - Jméno vítěze šestého ročníku soutěže Podnikatel roku bude známo 22. února. Průměrný přihlášený podnikatel je muž ve věku 44 let a je dvoutřetinovým vlastníkem firmy, která sídlí v Praze, má obrat více než 200 milionů Kč, přes stovku zaměstnanců a působí na trhu 12 let. Informovala o tom poradenská společnost Ernst & Young, která soutěž pořádá.

Nejstaršímu podnikateli přihlášenému do letošního ročníku je 77 let, naopak nejmladšímu teprve 18. Na 88 procent přihlášených tvoří muži a pouze 12 procent představují ženy - podnikatelky. Nejvíce přihlášených firem má sídlo v Praze, regionem s druhým největším počtem přihlášených je Moravskoslezský kraj.

Hlavními kritérii jsou finanční výsledky, strategická orientace a globální dosah podniku. Hodnocen je rovněž podnikatelský duch nominovaného, jeho čestnost a poctivost, přístup k inovacím a také jeho mimopodnikatelské aktivity jako podpora regionu, ve kterém působí, nebo charitativní aktivity.

Vítěze vybere nezávislá porota složená ze zástupců podnikatelské a akademické sféry z tuzemska i ze zahraničí. Předsedou poroty bude loňský tuzemský vítěz soutěže Miroslav Řihák, zakladatel, spoluvlastník a ředitel společnosti Anect. Jeho firma je významným dodavatelem informačních a komunikačních systémů.

Soutěž Podnikatel roku má své kořeny v USA a nyní se pravidelně pořádá ve více než 30 zemích světa. V Česku se pořádá od roku 2000 a v předchozích ročnících uspěli vedle Řiháka také ředitel společnosti Linet Zbyněk Frolík, ředitel Isolit-Bravo Kvido Štěpánek, šéf Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek a ředitelka firmy Moravia IT Kateřina Forstingerová.

Vedle hlavního ocenění bude i letos vyhlášena kategorie Technologický podnikatel roku 2005. Novinkou je kategorie Začínající podnikatel roku, jejímž vítězem se může stát každý, kdo podniká maximálně pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK