Kvůli mrazům se mobily nejen vybíjejí, ale mohou se zničit

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - Současné mrazivé počasí se výrazně projevuje na chodu mobilních telefonů a může být příčinou jejich zničení. Nejvíce trpí displeje, které vinou nízkých teplot tuhnou a zpomaluje se na nich pohyb, baterie se vybíjejí, ale časté střídání velmi chladného a teplého prostředí může vést i k totální destrukci telefonu, který vinou zkondenzované vlhkosti zoxiduje, uvedli operátoři.

"Obecně platí, že telefonům vadí časté přecházení z chladného prostředí do teplého, jelikož může dojít k tomu, že se venkovní vlhkost v teple srazí a posléze zoxiduje," uvedl mluvčí Oskar Vodafone Jakub Hrabovský.

Obecně odborníci rozhodně nedoporučují nosit telefon přímo vystavený mrazu například na šňůrce na krku, nebo ho nechávat v zaparkovaném autě či batohu na zádech. Mnohem lépe telefon dopadne v kapse nebo alespoň v ochranném pouzdře, radí mluvčí T- Mobile Jiří Hájek. V případě, že uživatel v přístroji objeví vodu, měl by se jej pokusit rozebrat, vyndat baterii a nechat vyschnout při pokojové teplotě.

Výdrž baterií mobilních telefonů může negativně ovlivnit už teplota nižší než nula stupňů Celsia. Když je například baterie nabitá ze dvou třetin, může se v mrazu stát, že bude signalizovat vybití. V okamžiku, kdy přijde telefon do tepla, se baterie opět oživí.

Uživatelé, kteří jsou často vystavováni chladným klimatickým podmínkám, mohou sáhnout po speciálních tzv. outdoorových telefonech, které zvládají extrémní podmínky mnohem lépe. Do této skupiny patří například Siemens M65 nebo Nokia 5140.

Signálu mobilních sítí více než mráz vadí námraza, která snižuje výkon mikrovlnných spojů základnových stanic.

V tuzemsku je přes 11 milionů aktivních mobilních telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK