RBS: Koruna do konce letošního roku může posílit na 27,00 Kč/EUR

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - Česká měna by měla podle čtvrtletní měnové analýzy Royal Bank of Scotland do března posílit na 28,00 Kč za euro a do konce toho roku může zpevnit až na 27,00 Kč/EUR. Na svých internetových stránkách to uvedla společnost Patria Finance. Naopak vůči dolaru zřejmě česká koruna podle RBS v první polovině roku oslabí. Koruna se nyní obchoduje za 28,60 Kč/EUR, je tedy blízko pátečního historického maxima. K dolaru byl kurz v pondělí na 23,36 Kč/USD, nejsilnější hodnotě od počátku září.

Na úrovni 28,00 Kč/EUR by se koruna měla podle RBS udržet i do konce druhého kvartálu. V druhé polovině roku by se však mělo obnovit její rychlé zhodnocování. Prognóza RBS pro září je 27,50 Kč/EUR a pro konec roku 27,00 koruny za euro. Také následující rok má být pro korunu růstový, na konci 2007 by se měla domácí měna obchodovat okolo 26,30 Kč/EUR.

Naproti tomu vůči americké měně by koruna měla v první polovině roku ztrácet. V březnu prý bude její kurz na 23,93 Kč/USD, na konci června pak na 24,78 Kč/USD. O to rychlejší pak má být zpevňování ve zbytku roku. V září bude koruna na 23,11 Kč/USD a v prosinci na 21,60 koruny za dolar, odhadla banka.

Koruna je podle RBS pravděpodobně jedinou měnou ve střední Evropě, která může přímo získat z letošních voleb. Předvolební průzkumy jsou nyní velmi vyrovnané. Premiér Jiří Paroubek dokázal zvýšit popularitu vlády i preference ČSSD, avšak banka očekává spíše koaliční vládu ODS s KDU-ČSL.

Velkým tématem současných dní je investice automobilky Hyundai v ČR za zhruba miliardu eur, připomněla RBS. Její získání by prý znamenalo podporu dalším menším investičním projektům a ve spojení s reinvestovanými zisky by podpořilo výsledek běžného účtu platební bilance.

ČNB by po překvapivém říjnovém utažení měnové politiky v měla být jen pod malým tlakem k dalšímu zvyšování sazeb, míní RBS. "Přesto při současných negativních reálných úrokových sazbách a silném výkonu ekonomiky se nedá vyloučit až 50bodové zvýšení sazeb v druhém čtvrtletí," upozornila významná britská banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK