Americké akcie po pátečním výprodeji obnovily růst

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 23. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v pondělí dopoledne zvyšovaly a trh již nepokračoval v masivním výprodeji, který zažil v pátek. Optimismus zařídila hlavně automobilka Ford, převážně díky vyššímu čtvrtletnímu zisku a plánu na zefektivnění činnosti. To mimo jiné počítá s propuštěním až 30.000 zaměstnanců v severoamerických závodech.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.731 bodů a proti pátku byl vyšší o 0,6 procenta. Podobně index S&P 500 měl zisk okolo půl procenta a nacházel se blízko úrovně 1268 bodů, technologický trh Nasdaq Composite si však připsal jen 0,3 procenta na 2255 bodů.

Akcie Ford zpevnily asi o šest procent, když podnik oznámil, že jeho zisk za čtvrté čtvrtletí meziročně vzrostl o 19 procent na 124 milionů dolarů. Vliv akcií automobilky na index S&P 500 tak byl druhý nejlepší, i když o růst zisku se postaral především prodej divize Hertz.

Hlavní součást Forda, tedy výroba automobilů, se dál potýká se ztrátami, a podnik tedy vedle jednorázového příjmu z prodeje půjčovny Hertz těžil hlavně ze své finanční divize. Ford ale také oznámil, že do roku 2012 z jeho továren v Severní Americe odejde až 30.000 zaměstnanců. To je asi čtvrtina lidí, které automobilka v Severní Americe zaměstnává.

Index Nasdaq za ostatními indikátory zaostává proto, že se obchodníci obávají dalšího zklamání z výše zisků. Po opatrném začátku se však Nasdaq vymanil ze ztrát a začal růst. Na trhu se spekuluje, že po horších výsledcích některých podniků z odvětví vyspělých technologií lze na konci ledna čekat dobré výsledky od společnosti Google.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK