Japonské akcie oživily, vliv aféry kolem Livedoor zeslábl

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 24. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh oživil o téměř dvě procenta a z předešlých propadů se zotavily zejména internetové tituly jako Softbank. Po pondělním zatčení šéfů Livedoor ochabl vliv aféry kolem této firmy na burzu. Na devizovém trhu dolar po sestupu na nová minima mírně zpevnil.

Hlavní tokijský index Nikkei v závěru stoupl o 1,88 procenta na 15.648,89 bodu. Pro propadech z minulého týdne je však více než čtyři procenta pod pětiletým maximem ze 13. ledna.

Akcie internetových firem v čele se Softbank, které na vyšetřování firmy Livedoor doplatily nejvíce, dnes výrazně oživily. Zatčení šéfa Livedoor Takafumiho Horieho, podezřelého z porušení zákona o cenných papírech, vyvolalo na burze pocit blížícího se uzavření celé záležitosti.

"Šéfové Livedoor jsou zatčeni, všechny špatné zprávy jsou venku a trh se uklidnil," řekl agentuře Reuters šéf akciového obchodování v Mitsubishi UFJ Securitiis Kazujuki Naitó. "Investoři teď sledují firemní výsledky," dodal.

Akcie internetového konglomerátu Softbank dnes díky tomu vzrostly o 8,3 procenta. Akcie předního japonského internetového portálu Yahoo Japan, vlastněné Softbank ze 42 procent, vyskočily o 6,6 procenta, rovněž s pomocí příznivých výsledků.

Dolar dnes nejprve klesl na nová čtyřměsíční minima k euru a švýcarskému franku, ke konci tokijského obchodování však mírně oživil. Podle některých obchodníků byl pondělní prudký pokles přehnaný. Dolar se propadl po vyjádřeních činitelů centrální banky USA o blížícím se ukončení procesu zvyšování úrokových sazeb a varování před vysokými platebními deficity.

V 8:00 SEČ dolar k euru posílil na 1,2292 USD z pondělního závěru 1,2307 USD a počátečního minima 1,2325 USD. Ke švýcarskému franku zpevnil na 1,2588 CHF z minima 1,2559 CHF. K japonskému jen dolar stoupl na 114,60 JPY z předchozích 114,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK