Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů ČEZ stoupla o 19 procent

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. ledna (ČTK) - Společnost ČEZ zvýšila v minulém roce výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů o 19 procent na 1,449 terawatthodiny (TWh). Na růstu se nejvíce podílely vodní elektrárny. Výraznější meziroční pokles naopak zaznamenala produkce ze spalování biomasy, nižší byla i výroba elektřiny ve větrných a slunečních elektrárnách. Firma, na jejíž produkci se obnovitelné zdroje podílejí zhruba dvěma procenty, o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

V případě biomasy poklesla výroba o 23 procent na 0,115 TWh kvůli nízké výkupní ceně a potížím se zajištěním dostatečného množství vhodného materiálu ke spálení. "Řada tuzemských producentů tradiční biomasy dřevní štěpku raději vyváží do zahraničí za výhodnější ceny," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Kvůli úbytku štěpky testuje firma i jiná vhodná paliva rostlinného původu. Například v hodonínské elektrárně spolu s lignitem spaluje rostlinu laskavec.

Výroba elektřiny v akumulačních a průtočných vodních elektrárnách stoupla o čtvrtinu na 1,33 TWh, o osm procent vzrostla výroba elektrické energie v malých vodních elektrárnách na 0,06 TWh. Výroba elektřiny z větru firmě poklesla o čtyři procenta na 458 megawatthodin, o devět procent na sedm MWh klesla produkce v solární elektrárně.

Skupina ČEZ plánuje v příštích letech využívání obnovitelných zdrojů rozšířit. Dceřinou společnost ČEZ Obnovitelné zdroje nyní vyhodnocuje řadu projektů, které se týkají především využití malých vodních elektráren a energie větru. "Do těchto typů obnovitelných zdrojů budou v následujících letech směřovat největší investice," doplnil Kříž.

Údaje za celkovou výrobu elektrické energie firma ještě nezveřejnila. V předminulém roce 55procentní podíl patřil uhelným elektrárnám a dvěma jaderným elektrárnám podíl stoupl na 43 procent. ČEZ se na české výrobě elektrické energie podílí z více než 70 procent. Energetický regulační úřad by měl údaje za celou Českou republiku zveřejnit na začátku února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK