Ministři financí EU schválili český plán na přijetí eura

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 24. ledna (zpravodaj ČTK) - Rada ministrů financí a hospodářství EU (Ecofin) dnes schválila konvergenční program České republiky, který je plánem na přijetí eura. Informovalo o tom ministerstvo financí. Evropští činitelé tak v podstatě potvrdili, že ČR může přijmout společnou evropskou měnu v roce 2010. Česko by ale podle rady mělo zlepšit plánování rozpočtů, co nejrychleji uskutečnit důchodovou reformu a využít období silného hospodářského růstu ke snižování rozpočtových schodků.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky Česko rozpočtové deficity postupně snižuje. "Rychlejší hospodářský růst využíváme pro snižování deficitu. Povedlo se to v roce 2004 i v roce 2005 a dobrý růst ekonomiky ukazuje, že snižování schodku bude moci pokračovat i v dalších letech tak, abychom mohli zavést euro podle plánu v roce 2010," uvedl.

Pokroku se podle ministra podařilo dosáhnout i v rozpočtovém plánování, které rada kritizuje. Sobotka se však domnívá, že zavedení nových pravidel v roce 2004 již ke zvýšení kvality tvoření rozpočtů přispělo. "Tato pravidla však fungují teprve krátce a jejich efektivita bude průběžně vyhodnocována. Nyní probíhající analýzy nám pomohou ukázat, jak rozpočtové plánování dále zlepšit. Jde o jednu z priorit ministerstva financí v letošním roce," dodal.

Sobotka je přesvědčen i o nutnosti zavést penzijní reformu, která může odvrátit nebezpečné a rychlé stárnutí populace. "Pevně věřím, že penzijní reforma bude jednou z prvních priorit nové vlády, která nutně naváže na analytické práce posledního roku a využije stabilizace penzijního systému, kterou provedla naše vláda," řekl.

Konvergenční program ČR již dříve hodnotila Evropská komise. Čechy rovněž pochválila a upozornila v podstatě na stejné problémy jako Ecofin. Ještě lépe však dopadlo Slovensko, které zřejmě přijme euro o rok dříve než Česko. Ze zemí střední Evropy má naopak velké problémy Maďarsko, jehož plán evropští činitelé vůbec poprvé v historii odmítli a místní vládu vyzvali k předložení nového.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK