Mrazy vyhnaly okamžitou spotřebu elektřiny k historickému maximu

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. ledna (ČTK) - Silné mrazy vyhnaly v posledních dnech maximální denní spotřebu elektřiny blízko historickému rekordu. Dnes by dokonce mohla překonat vrchol z roku 2002. Silné mrazy však zároveň zvýšily poruchovost elektrárenských bloků. Provozovatel přenosové sítě, společnost ČEPS, tak musel v pondělí dovážet 600 megawattů elektřiny. Dnes Česká republika dováží ještě 300 MW tzv. regulační energie. Řekla to mluvčí ČEPS Jitka Matisková.

Pondělní maximální zatížení sítě bylo při průměrné teplotě minus 16 stupňů Celsia 11.150 MW. "Dnes předpokládáme ještě mírný nárůst," uvedla Matisková. Absolutního maxima spotřeba v České republice dosáhla 12. prosince 2002, kdy zatížení dosáhlo 11.205 MW při teplotě minus 6,4 stupně.

Na denní zatížení má vedle průměrné teploty vliv také doba slunečního svitu a doba mezi východem a západem slunce. V období dvou předcházejících týdnů bylo maximální zatížení v pracovních dnech v rozmezí 10.700 až 11.000 MW.

"Největší vliv mají změny teploty kolem nuly, kdy lze pozorovat závislost až 150 MW na jeden stupeň Celsia. V období velice nízkých teplot již dochází k určitému nasycení a nárůst zatížení již není příliš dramatický," uvedla Matisková. S dalším nárůstem tak lze podle ní počítat na konci chladného období, pokud by se obloha zatáhla a trvaly nízké teploty. Právě počasí ze dne loňského maxima 10.881 MW mělo takový charakter.

Podle pondělního vyjádření mluvčího ČEZ Ladislava Kříže stoupla spotřeba elektřiny v porovnání s minulým týdnem asi o pět procent. Mrazivé počasí vyhnalo k rekordu také spotřebu zemního plynu. Denní spotřeba v České republice v pondělí podle předběžných výsledků překonala historický rekord téměř o sedm procent a dosáhla 67,7 milionu metrů krychlových. V následujících dnech by pondělní rekord měl prý odolat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK