Koruna posunula historický rekord o dva haléře na 28,54 Kč/EUR

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. ledna (ČTK) - Česká měna posílila na 28,54 Kč za euro, a o dva haléře tak vylepšila páteční historické maximum. Po 17:00 stála na 28,56 Kč/EUR. Vůči dolaru se po celý den pohybovala kolem kurzu 23,26 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Na devizovém trhu se uskutečnil obchod za 28,54 Kč/EUR, takže domácí měna si za klidného obchodování mírně polepšila, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Posílení nebylo nijak výrazné, mnohem větší zisky zaznamenala slovenská koruna a odpoledne i polský zlotý, dodal.

Trh postrádal nové informace a jediným motorem koruny byly podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory samoživené spekulace o obří investici sedmé největší automobilky světa v ČR. Ten, kdo sázel na to, že strach z možného snížení úrokových sazeb centrální bankou zastaví posílení koruny, se podle jeho slov přepočítal.

Zahraniční spekulanti stále věří, že koruna má v několika týdnech prostor ještě k většímu zpevnění minimálně k 28,30 Kč/EUR, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "V této víře korunu dál kupují a svými nákupy ji dál posouvají k silnějším hodnotám," poznamenala.

Vejmělek s blížícím se čtvrtečním zasedáním bankovní rady ČNB předpokládá zvyšující se nervozitu na trhu a tlaky na korekci rekordních korunových zisků. Snížení úrokových sazeb by sice mohlo posilování kurzu zpomalit, ale jen těžko ho zastaví, když investoři sázejí na přítok miliardy eur a další miliardy v delším horizontu ve formě čistého exportu, podotkl Pikora.

Ekonomové jednotně očekávají ve čtvrtek ponechání úrokových sazeb, nedávné výroky členů centrální banky však otevřely diskuzi o možném snížení. Levnější úroky by naopak atraktivitu koruny snížily. Silná měna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK