Americké akcie pokračují v růstu, ale Johnson & Johnson klesá

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 24. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu obchodování začaly zvyšovat, a navázaly tak na růst z pondělí. Ve výraznějším vzestupu jim ale brání společnost Johnson & Johnson, které ve čtvrtém čtvrtletí nečekaně klesly tržby. Její akcie proto na výsledky zareagovaly oslabením.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.713 bodů a proti pondělí byl vyšší o 0,2 procenta. Podobně index S&P 500 vykazoval růst téměř o 0,3 procenta na 1267 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o půl procenta na 2260 bodů.

Trhu pomohly především akcie společností United Technologies, McDonald's nebo Lexmark International. Všechny tyto firmy dosáhly buď vyšších zisků, nebo nastínily plány, které byly pro analytiky povzbudivé. Odhady ale nesplnil konglomerát 3M a zatímco chemička DuPont překonala odhady, výhled už nebyl povzbudivý.

"Jestliže firmy nedávají optimistické vyhlídky, způsobuje to na trhu nejistotu a obavy," sdělil ředitel obchodování v americké investiční bance Thomas Weisel Partners Tim Heekin. Zatímco akcie United Technologies zpevnily o tři procenta a McDonald's měl zisk kolem půl procenta, akcie 3M o půl procenta klesly.

Analytici v průměru předpokládají, že zisky firem ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 12 procent. To by znamenalo zpomalení proti třetímu čtvrtletí, kdy firmy v rámci indexu S&P 500 vykázaly růst zisku o 13,2 procenta. Ještě před týdnem analytici odhadovali, že růst zisků ve čtvrtém čtvrtletí dosáhne 13,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK