Steyr prý nabízí k transportérům vývoz elektřiny z Česka

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Rakouská společnost Steyr, která je favoritem vládní soutěže na dodávku transportérů za více než 20 miliard korun, v rámci doprovodných programů nabízí, že bude vyvážet českou elektřinu do Rakouska. Informují o tom Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. Problémem ovšem podle deníků je, že kvůli technickému omezení není možné exportovat do této země velké množství energie.

Steyr se k nabídce doprovodných programů, takzvaných offsetů, nechce do rozhodnutí výběrového řízení vyjadřovat. "Je to spekulace," řekl Mladé frontě Dnes mluvčí firmy Jan Piskáček.

Hospodářské noviny dále uvádějí, že o vývoz elektřiny se zájemci navíc ucházejí na aukci ve Vídni, povolení mohou získat maximálně na jeden rok, pak musí znovu na aukci. Steyr přitom nabízí, že bude exportovat českou elektřinu v letech 2006 až 2015 v řádu miliard korun, informují HN.

"Mohu říct, že vyvézt do Rakouska elektřinu za osm miliard korun je absolutní nesmysl, protože na to neexistuje odpovídající kapacita sítí," řekl MfD Vladimír Tošovský, výkonný ředitel české přenosové soustavy ČEPS. Pokud se potvrdí, že nabídka firmy Steyr o exportu elektřiny není reálná, mohlo by to výrazně ovlivnit konečné rozhodování o tom, od koho si armáda nakonec transportéry koupí, píší HN. Spolu s Rakušany se do finále výběrového řízení dostala finská Patria. O výherci má v nejbližších dnech rozhodnout vláda.

"Máme skutečně s firmou Steyr podepsánu rámcovou dohodu, která otevírá prostor pro budoucí obchody," řekl HN a MfD mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podmínkou je podle něj to, že Rakušané zajistí, aby bylo technicky možné elektrickou energii vyvážet, uvádějí HN. Export elektřiny do Rakouska je i vážným politickým problémem. Rakousko totiž na protest proti Temelínu dovoz proudu z Česka zakázalo, ale po tlaku Evropské unie zákaz zase odvolalo.

Ministerstvo obrany uvalilo na soutěž přísné informační embargo, na veřejnost se i tak dostaly před čtrnácti dny informace o tom, že si v tendru zatím stojí lépe Steyr - nabízí obrněnce za 23 miliard, tedy o necelou miliardu méně než Finové, slibuje i nižší náklady na celoživotní podporu svých strojů a větší doprovodné programy pro české podniky, dodávají HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK